Janine Melai

Beeld houwen. Altijd in gesprek met mijzelf en de mensen die ik ontmoet. Houwend in steen vind ik veel stof om over na te denken. Sterke gevoelens drijven mij voort, intense stilte zoek ik, balans, inzicht, rust en ruimte.

Mijn wens is een teer moment in steen vast te leggen, essentie te vangen. Als ik er in slaag een rimpeling te veroorzaken in een menselijke geest, dan ben ik op de juiste weg.

Mijn werk is voornamelijk abstract en wordt geïnspireerd door menselijke relaties, de natuur en politieke verhoudingen. Deze inspiratie vertaal ik in eenvoudige vormen waarmee ik een lijnenspel creëert. Mijn figuratieve werk bestaat uit portretten en toegepaste voorwerpen. Ik werk met name in natuursteen, zoals hardsteen, marmer en travertine. Als het werk erom vraagt, giet ik werken in brons. Mijn grafische achtergrond gebruik ik in tekst, ontwerp en uitvoering van persoonlijke gedenkstenen

De huidige tijdgeest is snel, individueel, en op de korte termijn gericht. Het gesprek vindt nauwelijks plaats. De media zijn doorgeefluik van te communiceren feiten en ideeën. Dit leidt tot een kettingreactie in een ogenschijnlijk vergankelijke wegwerp maatschappij. Een tijdgeest waar individualisme hoogtij viert, in een samenleving waar we afhankelijk zijn van het collectief leidt dit tot een interessante spanning.

Ik geef deze spanning weer met sculpturen die spelen in de ruimte. De lijn die door een werk wordt geaccentueerd is eindeloos, al ingezet voor de eerste steen en doorlopend na de laatste. Elk stuk reageert op een vorige en vraagt om een reactie van het volgende op weg naar essentie, rust en ruimte. Wij mensen zijn korrels zand. Steen is meer levend dan je denkt, Tijd bracht alles samen, klonk in en schonk ons natuursteen. Steen dwingt groot respect af. Als ik iemand de rust, de ruimte, de essentie en het inzicht kan bieden met mijn werk ben ik op de goede weg. Ik zet een spoor uit naar balans en rust, tijdloos. 1977 ­1982 Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag Grafisch Ontwerp 1974 ­1975 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Atelier: Productieweg 18
2382 PB Zoeterwoude-RIjndijk
janinemelai@gmail.com
www.janinemelai.nl
0638929180