Maayke Schuitema

Maayke Schuitema is geboren in Den Haag in 1974, het Chinese Jaar van de Tijger, het jaar van de sterke vrouwen en het jaar waarin het nummer Waterloo van Abba wint tijdens het Eurovisiesongfestival.

Maayke Schuitema stamt uit een familie, waarin creativiteit en vrije beroepen een grote rol spelen, het individu handelend vanuit een sterke onafhankelijkheidszin en eigenzinnigheid. Zij wordt geboren in een artistiek milieu, haar grootvader Paul Schuitema, was een internationaal geroemd graficus. Haar vader, eveneens opgeleid als grafisch ontwerper, maar niet praktiserend, had een grote invloed op de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. De schilder Bonies is een oom van Maayke Schuitema en zijn zoon en dus haar neef Jiri Nieuwenhuis is eveneens schilder en in haar jeugd een belangrijk rolmodel voor Maayke.
Toen zij acht jaar oud was zat Maayke op olieverfles, waar zij realistische stillevens schilderde omringd door bewonderende volwassenen. Die natuurlijke ontwikkeling van vaardigheid en kunde wordt de basis van haar kunst. Het is het teken van een twijfelloos talent.

Maayke Schuitema, elf jaar oud, volgde van 1985 tot 1989 klassieke dans aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het lag niet aan het Spartaanse karakter van de opleiding, maar Maayke realiseerde zichzelf niet in een carrière als professioneel danseres te zien. Desondanks vormen de jaren een belangrijke ervaring, want het verband tussen lichaamshoudingen, inlevingsvermogen en gemoedstoestanden zijn belangrijke inhoudelijke en beeldende factoren in haar latere werk. En haar uithoudingsvermogen wordt aangescherpt. Het opgeven van het toekomstbeeld als danseres is een belangrijk vormend moment geweest. De specifieke rol behield haar aantrekkingskracht in het isolement van de soliste en het excelleren.

Na het conservatorium vervolgde zij haar middelbare school op het Rijnlands Lyceum in Wassenaar, waarvan zij diplomeerde in 1992.
Tot 1994 volgde Maayke Schuitema Schilderkunst/Grafiek/Autonoom aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In haar jeugdige ongedurigheid maakt zij de opleiding echter niet af. De weerstand en de inhoud die Maayke Schuitema zocht waren niet te vinden op de Academie. En haar grote mate van zelfstandigheid stond mogelijk de rol meester-leerling niet toe.

Lees meer op: http://www.maayke.nl/