Maurice Braspenning

Zonder woorden is veel af te lezen van zijn nieuwe expositie “Cold Sweat” in Antwerpen (september 2015). Maurice heeft hiervoor een reeks bekende, invloedrijke personen geportretteerd, die op typerende wijzen uitstralen dat zij onder druk zijn komen te staan. Zij hebben veel invloed, maar weten ook niet altijd meer hoe de hedendaagse spanningen tussen bevolkingsgroepen in de samenleving op te lossen zijn. Soms blijken zij hier zelfs een beroep op te doen.

De mens en het portret staan centraal in zijn werk. Maurice tekent zijn portretten met wit krijt of potlood op een ondergrond van zwarte schoolbordverf. De ene keer gigantisch op een muur, zoals zijn serie filmregisseurs in de Meelfabriek, en de andere keer weer kleiner, op paneel of als een piëzografie. Regelmatig maakt hij gebruik van andere elementen om zijn beeld aan te tasten zoals lak, verf of boorgaten.

Momenteel werkt Maurice aan een schilderij van 3 bij 4 meter, gebaseerd op een Gouden Eeuws schilderij met vanitassymbolen van historisch stadsgenoot David Bailly. Elementen uit het schilderij worden veelvuldig bestudeerd en getransformeerd teruggegeven aan het hedendaags publiek.

Maurice Braspenning werd in 1968 geboren in Rotterdam, maar woont en werkt al lang in Leiden. Hij is afgestudeerd aan de Rietveldacademie en Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

http://www.mauricebraspenning.nl