Nelleke Vollebregt

Nelleke Vollebregt, van oorsprong Westlandse en nu woonachtig in Den Haag, werd geboren als oudste in een groot gezin waarvan de vader leed aan schizofrenie. Deze geestesziekte heeft een enorme impact op haar gehad. Aanvankelijk kon haar vader nog redelijk met het leven omgaan. Maar allengs werd dat minder en vergingen zijn dromen.

Sinds een tiental jaren probeert Nelleke zijn geestesziekte te vangen in woord en beeld. Ze doet hiervoor onderzoek naar de onmacht die de ziekte schizofrenie teweeg brengt.Onmacht bij zowel de mens die belast is met deze hersenaandoening als bij zijn omgeving.

Het resultaat van dit onderzoek beeldt zij uit in haar kunstwerken. Met deze kunst wil Nelleke de ziekte schizofrenie uit de schaduw halen en een opening voor gesprek geven. Ze deelt haar ervaringen hierin door middel van exposities en lezingen.

Nelleke heeft naast een opleiding Schilderen aan de VAK in Delft (2004-2006) gestudeerd aan de Kunstacademie Leiden (2006-2011). Haar afstudeerscriptie met als thema ‘Schizofrenie’ en getiteld ‘Kijken in de mist’ werd met veel enthousiasme en waardering ontvangen.

www.nellekevollebregt.nl