Sander ten Napel

Ik maak sinds mijn opleiding als kunstschilder diverse autonome kunstwerken. Deze lopen zeer uit een qua materiaal, stijl, inhoud en vorm: van eenvoudige tekeningen tot abstracte materieschilderkunst.

Ook maak ik divers toegepast werk, waaronder bijvoorbeeld ontwerptekeningen voor gevels en interieurs, illustraties voor bladen, boekomslagen en artwork voor CD’s en spellen.

De collage groeide afgelopen jaar van een vormonderzoek naar een zelfstandige kunstvorm, die het waard is als “af” product getoond te worden.

De thema’s – die net als de uitwerking refereren aan de Popart – vinden hun oorsprong in films, pseudo-wetenschap, de romantiek van de misdaad, de koude oorlog en samenzweringstheorieën van de 19e en 20e eeuw. Het werk laat zich lezen als een spannend jongensboek. Deze ogenschijnlijk kinderlijke wereld die zich veelal verschuilt achter boekenkaften en dragers van filmbeelden heeft echter zijn oorsprong in de “collectief onderbewuste” wereld vol gevaar, droomwensen en angsten.

De taal van het jongensboek vervormt deze angsten en wensen en geeft er een hanteerbare vorm aan, vol referenties en verwarrende uitleg. In het web van verwijzingen is een glimp van de “grotere werkelijkheid” te zien, steeds van vorm veranderend.

Sander ten Napel (geboren in 1971) verliet in 1996 de Koninklijke Academie te Den Haag en ronde Sindsdien heeft hij regelmatig geëxposeerd, zich gepresenteerd als ontwerper (decors, pretpark-attracties), illustrator (o.a. voor boeken en bladen), docent en autonoom kunstenaar.
www.elegastwerkplaats.nl