Petra de Haas

Te midden van haar sprookjesachtige modelbouwwerken en gargouilles van keramiek, droomt Petra ervan om ooit een speeltoren van ca. 2 meter hoog te modelleren, compleet met wenteltrapjes, torentjes en glijbaan. Enige tijd geleden boetseerde zij een reeks unieke architectonische beelden (gemiddeld 25x25x25 cm) die iets weg hebben van de sprookjesachtige, organische bouwkunst van Gaudí of de Moorse en Midden-Oosterse bouwwerken. Daarna heeft zij een stuk of 24 vrolijke en kleurrijke gargouilles geboetseerd, die meerdere malen in Leidse Lente te zien zijn geweest en vele bezoekers een glimlach op het gezicht hebben getoverd.

Maar nu: op naar groter formaat en terug naar de architectuur! Een groter formaat bouwwerk vraagt alleen wel om een nieuwe plan van aanpak en ander materiaal… Klei zal immers te zwaar zijn en de ovens te klein. Sinds de gargouilles is Petra zich ook gaan ontwikkelen in het bewerken van andere materialen dan klei, maar die wel aandoen als klei of steen en daarnaast een hoop praktische mogelijkheden bieden op het gebied van tentoonstellen.

Beeldend kunstenaar Petra de Haas (Katwijk, 1967) studeerde aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam, richting Meubelmaken. Zij is medeoprichter van V.O.F. Meubelatelier HoutVorm. Sinds 1999 heeft Petra haar atelier op de Haagweg 4, waar zij ook workshops aanbiedt voor kinderen en volwassenen.

http://www.boetseerkunst.nl