Spatule

Achter een geheimzinnig uitziende deur vol elektronica, onderin de „oude” ambachtsschool, bevind zich het atelier van Spatule. Een schemerige werkplaats tjokvol schroot en afgedankte apparaten, deels gesorteerd in bakjes en kratten maar ook slordig slingerend op tafels, de vloer, aan wanden en zelfs het plafond. In deze georganiseerde chaos weet hij feilloos ieder boutje te vinden. Welkom in Spatule’s wonderlijke wereld!

Vanaf de achtergrond staren tientallen robot-achtige maskers, beelden en constructies de argeloze bezoeker aan. Ze komen op het eerste gezicht humoristisch over en dat is precies de bedoeling. Want hoewel zijn creaties soms een triest of serieus verhaal hebben, toveren ze een lach op het gezicht van de toeschouwer.

Spatule loopt naar een figuur en verteld:

„Dit is Nilfisk de Noorman, hij was een legendarische smid uit het tijdperk van de Noormannen, deze waren als plunderaars en overvallers tussen grofweg de jaren 789 en 1100 de schrik van Europa en omstreken.

Hij was een bekwaam vakman en smeedde voornamelijk paardentuig en wapens, zoals schilden en zwaarden. Zijn belangrijkste prestatie was het vervaardigen van de hamer van de dondergod Thor, waardoor hij een plaats verdiend had in het rijk van de god Odin: het Walhalla! Hij is gemaakt van een oude stofzuiger en andere gerecyclede materialen.”

Sinds april 2013 zit Spatule (Piet Lepelaar) in de kelder van Haagweg4. Tevens is hij kenner en dealer van Tribale Kunst: www.tribalartfinder.com